Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Tebus Talak Untuk Berkahwin Dengan Teman Lelaki

JOHOR BAHRU: “Berdosa besar bagi wanita yang sudah bersuami menjalinkan hubungan dengan lelaki lain sehingga membawa kepada keruntuhan rumah tangganya.

“Sepatutnya, sebagai isteri, wanita perlu hormat dan taat pada suami lebih-lebih lagi suami yang baik budi pekerti,” kata tokoh agama, Datuk Abu Hassan Din.

Beliau diminta mengulas berkaitan wanita yang sanggup membayar wang tebus talak semata-mata untuk bercerai kerana mahu berkahwin dengan teman lelaki.

Menurutnya, ada di kalangan anggota masyarakat yang kurang faham dengan tujuan perkahwinan dan berikutan itu, mereka sanggup melakukan perbuatan seperti wang tebus talak.

Pada masa sama, menurut Abu Hassan, tebus talak juga bukan peluang untuk mencari wang.

“Ada lelaki yang enggan menerima wang tebus talak kerana ia membabitkan maruah, tetapi bagi lelaki yang menerimanya kerana semata-mata mahukan wang, mereka boleh dianggap dayus,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau berkata, isteri boleh meminta cerai daripada suaminya kerana beberapa perkara seperti lelaki berkenaan mati pucuk atau berlaku zalim terhadap mereka.

“Bagi kes berkenaan, ia dibolehkan kerana perkara itu mendatangkan kemudaratan kepada isteri,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Leave a Reply