Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Remaja Perempuan Terdedah Gejala Rogol

GEORGETOWN: Tiga puluh peratus daripada 100 pelajar perempuan berumur 15 hingga 17 tahun di Pulau Pinang pernah diminta melanggan bahan berunsur seks menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan khidmat pesanan multimedia (MMS) daripada pihak tidak bertanggungjawab.

Tinjauan Pusat Kesedaran Wanita (WCC) Pulau Pinang, turut mendapati 36 peratus daripada responden pernah melalui pengalaman berkenaan melalui internet, 80 peratus mengakui pernah menerima panggilan atau SMS daripada orang tidak dikenali, manakala 54 peratus berhubung melalui internet.

Sebanyak 23 peratus pula berkongsi maklumat peribadi dengan orang tidak dikenali melalui internet dan 17.7 peratus pernah keluar bersama kenalan yang dikenali menerusi telefon bimbit. Tinjauan itu dibuat Januari hingga Ogos lalu membabitkan 100 pelajar perempuan di 11 sekolah sekitar daerah Timur Laut dan Seberang Perai Selatan (SPS).

Pengarah Program WCC, Dr D Prema, berkata pihaknya mendapati perangkaan itu membimbangkan dan membuktikan pelajar wanita amat terdedah kepada ancaman jenayah seksual.

“Kebanyakan mereka sering terdedah kepada ancaman seks pihak tidak bertanggungjawab melalui panggilan telefon, SMS, MMS dan laman jaringan sosial.
Pihak tidak bertanggungjawab ini biasanya terdiri daripada rakan lelaki dan lelaki tidak dikenali selain kekasih sendiri,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media, di sini semalam yang turut dihadiri Presiden WCC, Mariam Lim dan Anggota Jawatankuasa Agungnya, Prof Madya Shakila Abdul Manan.

Dr D Prema berharap tinjauan itu dapat memberi maklumat kepada kerajaan supaya mencari jalan terbaik menangani isu terbabit selain bekerjasama untuk melakukan tinjauan pada skala lebih besar pada masa depan.

Sementara itu, Shakila berkata, tinjauan itu dilakukan untuk mengenal pasti masalah membabitkan wanita muda pada peringkat sekolah dan menentukan kaedah paling baik untuk menanganinya.

Katanya, kumpulan wanita muda terbabit perlu diberi bimbingan oleh keluarga dan pihak sekolah berhubung cara untuk berkomunikasi dengan selamat tanpa sebarang ancaman jenayah seksual atau jenayah lain.

“Peranan ibu bapa dan pihak berwajib lain amat penting dalam menjaga keselamatan anak gadis kita ini supaya tidak menjadi mangsa jenayah seksual dan kita berharap satu mekanisme pencegahan khusus dapat dirangka berhubung perkara ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Leave a Reply