Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Tempoh Proses Melahirkan Anak Sekarang Mengambil Masa Lebih Lama

WASHINGTON: Wanita masa kini mengambil masa yang lebih lama untuk melahirkan bayi berbanding 50 tahun lalu, kata satu analisis yang membabitkan hampir 140,000 kelahiran yang dikendalikan penyelidik di Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).

Penyelidik berkenaan membandingkan data kelahiran pada awal tahun 1960-an hingga maklumat yang diperoleh dalam awal tahun 2000. Mereka mendapati bahawa peringkat pertama kelahiran meningkat sebanyak 2.6 jam bagi ibu yang melahirkan bagi kali pertama. Bagi wanita yang sebelum ini melahirkan anak, peringkat awal kelahiran mengambil masa dua jam lebih panjang berbanding apa yang dialami golongan wanita pada tahun-tahun 1960-an.

“Kadar pertama kelahiran adalah peringkat ketika bukaan servik hingga bermulanya tolakan secara aktif,” kata laporan American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Bayi yang dilahirkan dalam kumpulan kontemporari juga dilahirkan secara purata lima hari lebih awal berbanding mereka yang dilahirkan pada tahun 1960-an.

Selain itu cenderung memiliki berat badan yang lebih, kata kenyataan NIH.

Wanita dalam kumpulan kontemporari juga didapati cenderung untuk dilahirkan lebih berat berbanding mereka yang dilahirkan pada tahun 1960-an.

Bagi kumpulan kontemporari itu, kadar indeks jisim badan sebelum kehamilan adalah 24.9 berbanding dengan 23 bagi generasi awal.

Indeks jisim badan adalah satu ukuran berdasarkan ketinggian dan berat badan seseorang.

Ketika mereka dilahirkan, ibu dalam kumpulan kontemporari secara purata adalah kira-kira empat tahun lebih tua berbanding mereka dalam kumpulan yang melahirkan pada tahun 1960-an.

“Ibu lebih tua cenderung mengambil masa yang lebih panjang berbanding ibu yang lebih muda,” kata penulis kajian berkenaan, S. Katherine Laughon, pakar epidemiologi di Institut Kebangsaan bagi Kesihatan Kanak-Kanak dan Pembangunan Manusia, Rockville, madison.

“Tetapi apabila kita mengambil kira usia ibu, ia tidak menerangkan dengan jelas perbezaan dalam masa kelahiran,” kata Laughon. – Agensi

Proses Kelahiran Bayi

Google Tag Search Result: