Utama Petua Tips Petua Menjaga Kesihatan Batin Lelaki

Petua Menjaga Kesihatan Batin Lelaki

9 223

Dalam penjagaan kesihatan, terutama berkenaan tenaga batin, masih terdapat segelintir lelaki yg tidak mengambil berat dan memandang remeh perkara ini. Mungkin ramai lelaki yg tidak mengetahui bahawa tabiat biasa yg sering dilakukan memberi kesan terhadap keupayaan mereka. Sesetengah membawa kesan serta merta dan ada yg mengambil masa panjang. Pelbagai petua dan pantang larang telah diajarkan oleh orang2 tua Melayu bagi menjaga kesihatan batin ini. Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu. Di sini diperturunkan beberapa petua lama yg berguna.

Antaranya adalah:

  • Jangan amalkan minum air batu kerana ia akan mengakibatkan zakar menjadi sejuk serta lembik. Akibatnya zakar ngilu apabila bersama dengan isteri. Batang zakar harus sentiasa panas.
  • Usah amalkan makan makanan bersifat sejuk atau telah sejuk dan dibekukan. Ia boleh mengakibatkan air mani cair dan terpancut awal.
  • Jangan makan nasi berulamkan air. Minum air setelah selesai makan nasi, melainkan jika tercekik. Kesannya sama seperti minum air batu.
  • Jangan terus minum air selepas makan nasi, minum hanya setelah 2 minit suapan terakhir.

    [wp-like-locker]

  • Jangan hembus nafas ketika minum, tahan nafas. Ini membantu mengelakkan dari mudah lelah ketika bersama isteri (jimak).
  • Elakkan amalan masturbasi kerana ia memaksa mani keluar dan melemahkan zakar.
  • Elakkan minum air ketika badan sedang panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.
  • Jangan biarkan isteri menindih zakar ketika tidur. Aliran darah yg sempurna amat perlu pada zakar kerana waktu tidur darah menuju zakar. Tindihan dari paha dan lutut yg sejuk membantutkan aliran.
  • Jangan makan kepak ayam daging kerana ia melemahkan zakar.
  • Jangan makan nasi sejuk, panaskan dahulu.
  • Jika berumur lebih 30 tahun, elakkan dari jima’ lebih dari 3 kali seminggu, kerana perlu cukup masa membina kembali tenaga batin.
  • Kurangkan dari memakan pisang Embun.
  • Jangan buang air kecil di atas tanah atau ketika berendam dalam air.
  • Jauhi makan makanan yang kuahnya berlinang kerana ia melemahkan zakar
  • Tidak digalakkan mengadakan hubungan kelamin di dalam air.
  • Selepas melakukan hubungan kelamin, rehat dulu 15 minit. Kemudian barulah minum air.
  • Jangan biarkan pinggang terhentak dengan kuat kerana mengakibatkan mati pucuk.
  • Jangan biarkan zakar terendam begitu lama selepas klimaks.
  • Jangan melakukan hubungan kelamin ketika isteri sedang haid kerana ia bukan saja haram di sisi agama Islam tetapi juga boleh mendatangkan penyakit.
  • Elakkan minum air selepas jan 11.00 malam walaupun air panas kerana ia melemahkan otot pinggang dan membawa sengal badan.
  • Jangan cungkil gigi dengan kemuncut (tangkai bunga lalang) kerana ia mengakibatkan zakar jadi ngilu dan kurang bertenaga.
  • Elakkan dari buang air ditempat air bertakung, carilah tempat yang kering dahulu kemudian buang air besar. Ini melatih mengawal otot zakar dengan baik.
  • Jangan bersetubuh dengan perempuan yang jauh lebih tua.
  • [/wp-like-locker]

Google Tag Search Result:

Kongsikan :

9 KOMEN

  1. jikalau nak mengesan apakah punca masalah lemah tenaga batin ni memang payah.. tapi melalui homeopati, penawar yang diberikan akan merawat keseluruhan tubuh pesakit terutamanya mereka yang mengalami lemah tenaga batin, cepat kalah dan sebagainya. penawar homeopati akan mengesan punca penyakit/masalah tersebut dan akan menyembuhkannya disamping meningkatkan sistem pertahanan tubuh badan.
    sila lawat blog kami di:
    http://azbhomeopati.blogspot.com/
    hubungi kami atau dtg ke klinik kami. terdapat nombor tel dan alamat di blog tersebut.
    cubalah homeopati, terbukti berkesan, tidak ada kesan sampingan dan tidak ada dadah.

  2. saya tidak berapa faham hari yang sesuai untuk merancang kehamilan.bolehke membuat persetubuhan pada hari ke 3 haid.haid saya tidak normal, hanya datang 3 hari sahaja.kami membuat persetubahan hari ketiga haid.selepas itu kami melakukan setiap hari sehingga sekarang, jika mengandung…. adakah mengakibatkan masalah kepada bayi kerana memencutkan air mani semasa haid.

    • kayahri..lau boleh, ble kita nak bersame hubby pas haid, bia lah limit haid kite 2 lbh 7 hari k, jgn lah br 3 ari dah bersme suami, tkt darah kite blm btl2 habis n kering….lau boleh ckup 7 ari br bersame ye….tq

  3. askum..nak tanye lau kte brsme hubby, lau ppuan yg dok atas, ade x peluang nak dapat baby coz lau sy dok bawah, sy x kan capai klimaks, coz hubby cepat pancutlah…sy nak wat cmane hek, sape tahu, bantulah sy…sy dah lame sgt2 nak baby ni….

  4. wsalam. kalau ikut bacaan saya sebelum ini… bila isteri berada atas suami (bersama) kemungkinan nak lekat tu kecil. boleh jika suami dapat pancutkan air maninya dengan kuat (untuk lawan graviti) — kalau nak dapatkan pancutan kuat ni,, better pasangan jgn bersama kerap…selang 4-6 hari.. lagi jarak lagi kuat suami pancut (pengalaman). lebih mudah dapat baby jika isteri duduk di posisi bawah, mudah untuk air mani mengalir masuk ke dalam rahim.

    seelok2nya untuk mendapat kemungkinan yang tinggi dapat anak.. bersama selepas 14hari haid (kira dari hari pertama haid – normal 7 hari dan + 7 hari lagi = subur) time tu.. si isteri memang betul2 terangsang dan cepat klimaks – so senang lekat time tu. (nak tau isteri betul2 subur, suhu badan isteri lebih panas dari biasa. best kan kalau hangat2 ni…menghangatkan lagi perhubungan :)

    untuk suami yang cepat klimaks… better amalkan yang diatas…

    + info: bersama sambil menghisap lidah isteri boleh mencepatkan klimaks si isteri. cuba try :D

Tinggalkan Pesanan