Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Selamatkah Ibu Hamil Makan Mi Segera?

Mi Segera Ibu Hamil

Mi cepat masak adalah sejenis makanan “segera” – sangat senang dan mudah untuk disediakan (apa yang anda perlukan hanyalah air panas!). Ianya boleh membantu meredakan perut yang mual, rasaya agak sedap dan harga sangat berpatutan juga. Walau bagaimanapun, sehidangan mi segera bukanlah makanan yang seimbang. Kandungannya hanyalah kanji, garam yang banyak dan monosodium glutamat (MSG). Ada sesetengahnya diperkayakan dengan vitamin A.

Tetapi, mi segera tidak seharusnya dimakan secara berasingan sebab ia kurang kandungan protein, vitamin, mineral, sayur-sayuran dan serat. Ia juga tersangat masin dan mungkin boleh menyebabkan hipertensi jika anda memakannya dari hari ke hari.

Secara umum, mi segera adalah selamat untuk dimakan selagi dilakukan secara sederhana.

Jika anda terasa hendak makan mi segera, pertimbangkan tip-tip ini:

  • Tambah hanya separuh atau kurang daripada separuh perasa yang terdapat di dalam paket untuk mengurangkan pengambilan garam.
  • Tambah ramuan lain seperti telur rebus, ayam masak, udang, bebola ikan masak, bebatang ketam, sayur-sayuran berdaun hijau seperti sawi, bayam atau siew pak choy, atau sayur-sayuran lain seperti lobak merah.

Google Tag Search Result: