Button Text! Submit original article and get paid. Find out More

Bayi Kerap Muntah, Adakah Normal Atau Sebaliknya?

Bayi Sakit

Sebagai ibu bapa, anda perlu tahu membezakan sama ada bayi muntah atau hanya jeluak (mengeluarkan semula susu dengan jumlah yang sedikit) sebab apabila muntah, ia akan keluar dalam jumlah yang banyak. Ini juga akan menakutkan bayi anda, jadi mungkin dia akan menangis.

Semua perkara dari mabuk kereta hingga ketakcernaan boleh menyebabkan bayi anda muntah. Walaupun jika hanya menangis atau batuk yang berterusan, ia akan merangsang refleks ini.

Jadi bayi anda akan muntah dalam beberapa tahun pertamanya. Muntah selalunya akan berkurangan dalam masa enam hingga 24 jam selepas ia bermula, tanpa sebarang rawatan tertentu selain dari perubahan dalam diet. Sekiranya bayi anda sihat dan berat badannya bertambah, anda tidak perlu risau.

Bila perlu risau?

Semasa beberapa bulan pertama kehidupan bayi, muntah adalah disebabkan masalah penyusuan seperti terlebih menyusu. Selepas beberapa minggu pertama, ia mungkin disebabkan oleh virus dalam perut walaupun muntah adalah tanda jangkitan dalam sistem respiratori, saluran urinari atau telinga.

Apabila anak semakin membesar, ia mungkin adalah simptom penyakit yang lebih serius. Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor jika tanda-tanda berikut ada pada bayi:

• sakit abdomen yang teruk.

• abdomen yang bengkak.

• lesu atau meragam yang teruk.

• kekejangan.

• muntah berterusan yang teruk atau muntah berterusan selama lebih 24 jam.

• tanda-tanda penyahhidratan termasuk mulut yang kering, kurang air mata, kemurungan “titik lembut” di kepala bayi anda dan kurang kencing (menggunakan kurang daripada enam lampin sehari dari kencing).

• darah atau hempedu (bahan berwarna hijau) dalam muntah.

Namun jangan khuatir kerana jumlah darah yang sedikit di dalam muntah berlaku akibat kekuatan memuntahkan menyebabkan koyakan kecil dalam salur darah yang melapisi esofagus.

Muntah bayi anda juga berwarna sedikit merah sebab dia telah menelan darah daripada luka di mulutnya atau hidung berdarah dalam masa enam jam sebelumnya. Tetapi hubungi doktor anda jika masih terdapat darah dalam muntahnya atau jika jumlah muntah bertambah banyak.

Doktor mungkin mahu melihat sampel muntah jika ia mengandungi darah atau hempedu, jadi anda perlu mengambil sedikit untuk simpanan. Hempedu hijau mungkin menunjukkan usus tersumbat, satu keadaan yang memerlukan rawatan segera.

•  muntah berterusan yang teruk pada bayi baru lahir dalam masa setengah jam selepas menyusu.

Ini mungkin disebabkan oleh stenosis pilorus, satu penyebab muntah yang jarang berlaku dan ini bermula apabila bayi anda berusia beberapa minggu tetapi boleh berlaku bila-bila masa sahaja sebelum dia mencecah usia empat bulan.

Bayi akan muntah apabila otot yang mengawal injap dari perut ke dalam usus telah menebal sehingga ia tidak akan buka sepenuhnya untuk kemasukan makanan. Masalah ini mudah diatasi dengan pembedahan minor tetapi ia memerlukan rawatan perubatan segera.

Bagaimana hadapi muntah bayi?

Bayi yang kerap muntah akan kehilangan banyak cecair. Penggantian cecair sangat penting supaya dia tidak akan ternyahhidrat. Berikan bayi larutan elektrolit (yang dicadangkan oleh doktor atau minta doktor sebarang cadangan lain) atau cecair jernih atau jus epal yang telah dicairkan (semua ini mudah untuk diminum).

Berikut beberapa saranan rawatan oleh pakar-pakar perubatan:

• Apabila bayi anda telah berhenti muntah, berikan bayi anda air atau larutan elektrolit dalam jumlah yang sedikit (jika ada) setiap setengah jam hingga satu jam.

• Jika bayi anda boleh meminumnya, berikan dia sebanyak 2 auns / 50ml larutan elektrolit berselang-seli dengan 2 auns / 50ml cecair jernih setiap setengah jam.

• Selepas dia berjaya minum dos berikut tanpa muntah, tambah susu atau susu formula yang kurang pekat dan tambahkan kuantiti setiap susuan sehingga 3 atau 4 auns / 80-100ml setiap tiga atau empat jam.

Jika bayi anda tidak muntah dalam masa 12 hingga 24 jam, anda boleh berikan dia diet biasanya semula tetapi berikan dia cecair yang banyak. Mulakan dengan makanan yang mudah dicerna seperti bijirin atau yogurt (jika bayi sudah makan makanan pejal). Anda juga boleh cuba berikan cecair jernih beku seperti lolipop ais jika anak anda berusia lebih daripada 12 bulan.

Tidur juga boleh menenangkan bayi. Kandungan perut akan dikosongkan ke dalam usus semasa tidur, mengurangkan kehendaknya untuk muntah. Jangan berikan anak anda sebarang ubatan anti-loya (sama ada dipreskripsikan atau dibeli di kaunter) kecuali ahli pediatrik anda yang mempresripsikannya.