Utama Artikel Bagaimana Kehamilan Berlaku?

Bagaimana Kehamilan Berlaku?

32 4252

Janin

Secara umumnya ada 3 fakta penting bagaimana kehamilan boleh berlaku.

  1. Pada ramai wanita, sebiji sel telur dilepaskan pada salah satu ovarinya setiap kali dalam satu-satu pusingan haid. Sel telur itu digerakkan melalui saluran telur ke rahim.
  2. Ketika melakukan hubungan seks, benih lelaki (sperma) masuk ke dalam faraj. Sperma ini berenang masuk ke dalam saluran telur melalui rongga rahim. Jika salah satu daripada sperma itu bersatu dengan sel telur, persenyawaan akan berlaku.
  3. Jika sel telur wanita tidak dapat disenyawakan, telur itu akan mati dalam masa 2 atau 3 hari. Telur yang telah mati dibawa keluar bersama dengan selaput dinding rahim sebagai haid. Selepas persenyawaan berlaku, proses kejadian manusia (bayi) akan bermula.

Google Tag Search Result:

Kongsikan :

32 KOMEN

  1. saya baru aje wat test pregnancy pagi ni, dan tgk ada dua line. tp saya masih lagi terasa sakit seng gu gut datang haid…. adakah saya aka pregnant atau saya akan dtg haid. payudara turut membengkak dan sensitif buat masa ini, selalu nya haid saya akan dtg pada 18/19 aribulan stiap bulan, tp kali ini dah 24/3/2010, saya masih lagi tidak dtg haid…dan perut sakit spt seng gu gut terlalu lama.adakah saya perlu jumpa doktor, atau saya tggu sehingga habis bulan 3 ini, pada pndapat saya, period saya mungkin lambat sikit. tp yg menghairankan 2 line pada pregnancy test. keliru.

  2. sy mcm nurul gak.bln 2, haid dtg lmbt 9hr.pg sblm subuh pd hr ke 10, sy jd pening dgn tiba2.tak blh buka mata sbb smua bpusing.perut memulas gak pastu cirit birit,muntah.tghr,kua drh ckit sgt2 sebesar duit 20sen.pastu dh tak da.keesokn br kua drh slama 2 hr tp tlalu ckit dr bln biasa.slps seminggu,p jmp doc pakar,sy x mgandung.msk bln 3,haid lewat lg.bl wat test pregnancy,sy mgandung.brita ini amat mengejutkn.sy syorkn nurul p klnk doc pkr skt puan&pbidanan.kwn sy ada alami mcm ni&jmp doc biasa tp doc ckp tak mengandung.lps tu dia kguguran.dia keguguran 2 kali.

  3. salam.saya br berkahwin dan x merancang untuk mempunyai anak lg buat masa ini.selepas bersama suami saya membersihkan diri dan semasa itu,semen mengalir pada vagina.adakah saya akan mengandung?

  4. kehamilan tidak akan berlaku jika air mani x memasuki faraj. Kemasukkannya bukan sahaja melalu kemaluan. Selain itu, jari dan apa sahaja alat yang terkena air mani. Jika dimasukkan ke dalam faraj, kemungkinan besar kehamilan akan berlaku.. Kena melakukan ujian kehamilan untuk memastikan anda hamil atau tidak.

  5. salam..saya nak tya soalan..saya dan isteri telah melakukan hubungan dlm 3 or 4 hari sblm dtg waktu suburnya, tetapi isteri saya tidak mahu pregnant..saya setuju dan tidak melepaskn air mani didalam faraj nya..tetapi sewaktu isteri saya haid dia muntah2 dan loya..apakah sebabnya? adakah dia pregnant? adakah air mazi juga bole buat isteri sya pregnant?mohon admin bantu saya jawab soaln ni..tq

  6. ..soalan yg dlu tu..tda sebrg jari atau alt yg terkena air mani di masukkan ke dlm faraj kerna selepas jak air mani itu terkeluar pmpuan itu menjauhkan dirinya drpd llaki itu..tp bkn kitaran haid jga mempengaruhi kehamilan??cz,kitaran haid dya 28-30 hari..dya mla period 5hb n tlah bersama2 dgn llaki itu pd 26hb..pa perempuan itu x hamil??please!!!jwb soalan sy ne…mama..please..i need ur help..i begging to u..

  7. sye melakukan hbungan seks ketika ari ke2 dtang haid…suami sye telah melepaskan airmani di dalam…adakah sye berkemungkinan akan mengandung?tlg jwg soalan sye..krna sye sgt keliru…

  8. tidak ingin mempunyai zuriat buat masa terdekat, tapi sekiranya suami sering memasukkan alat nya ke dalam vagina 2 kali @ 3 kali sehari tanpa melepaskan air mani….cenderung untuk mengandung x?

  9. salam.. saya baru berkahwin n x merancang untuk ada anak..
    selepas saya period bulan 3 saya ada melalukan persetubuha dan suami saya melepaskan air mani keluar..kemudian dia membasuhnya..dan kami melakukannya sekali lagi.. apa yang merunsingkan saya sepatutnya datang haid pada 8/4 tetapi haid tidak keluar.. 10 hari selepas lewat saya membuat pregnant testdan menunjukkan negatif.. n sampai ke hari ini saya tidak datang bulan lagi..adakah saya boleh mengandung???

  10. mcm kes girl tu,klu air mani lelaki x dimasukan dan di pancutkan keatas perut . kemudian dlm bbrp minit air mani di pancutkan jari lelaki masuk je dlm kemaluan adakah akan megalami kehamilan.sebelum jari dimasukan air mani pada jari lelaki tersebut telah dilap dgn tisu…

  11. n lupe nk g tau..last sy dtg haid awal bln 4…n buat sex ptghn bln 4 dlm 19 or 22 hr bln mcm tu..haid sy lom dtg lagi.n haid sy bkn jenis yg terator.n bila dtg haid sy x pernah merasakan sakit perut or apa2 pun efek..dan sy dah beli alat tester megandung..adakah ptt sy try mggu ini atau mggu dpn?.

  12. salam. sy baru berkahwin dan x merancang untuk hv baby…
    tapi sy ingin mntk pendapat, last saya da suami bersetubuh pada 29/4 n kemungkinan ada terkeluar air mazi sedikit afta buat sex tuk kali ke2, and supposely sy dtg period 11/5 ni,… smpai skrg xperiod lagi.. masalahnya bile check pregnancy test negatif.
    adakah possibility tuk pregnant? jika sy ingin check di clinic, sume clinic provide scan tuk baby x ? TQVM

  13. salam.saya nak tahu mcm mn nak kira hr kesuburan.sbb haid saya semakin bulan smkn x teratur.x tahu nak kira mcm mn.saya kawin dah setahun,tp masih ada rezeki.blh x bg cara mcm mn nak pregnant?

  14. Salam..Sy keliru dgn situasi ini… adakah sy mengandung ataupun tidak… faraj lelaki hanya masuk sedikit shaja dalam kemaluan sy dan ia juga tidak memancutkan air maninya… period sy selalunya teapt setiap bulan iaitu 17/18. tetapi kenapa selapas kejadian tersebut period sy tidak datang lagi sehingga 23hb. Adakah sy telah mengandung… plss sy betul keliru

Tinggalkan Pesanan